You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content. Place your alternate content here and users without the Flash plugin or with Javascript turned off will see this. Content here allows you to leave out noscript tags.

OSNOVNA ŠKOLA „MILAN BROZOVIĆ“ KASTAV


    Daleke 1770. godine u Kaštelu, sjedištu kastavskih kapetana započela je svoj rad Pučka učiona, no rad u objektu koji je još u 19.st. pripadao obitelji baruna Vranyczanija bio je sve teži zbog zahtjevnih uvjeta održavanja nastave. U toj zgradi danas traju adaptacijski radovi za elitni hotel. No ne tako davne 1982. godine, djeca su zbog sigurnosti odlazila u susjednu školu „Sveti Matej“ u Viškovu.
   
Prije stotinu pa i više godina, otvorena je Učiteljska škola u Kopru gdje se nastava jednim dijelom odvijala i na hrvatskom i na slovenskom jeziku.
   
Početkom 20. stoljeća stvara se ideja o premještanju Učiteljske škole iz Kopra, a kao jedna od mogućih lokacija pojavljuje se Kastav.
   
List “Naša sloga” objavio je 1906. godine sljedeće: “Doznajemo iz prva pouzdana izvora da će biti 1. decembra ove godine premještaj iz Kopra u Kastav prvi tečaj iz hrvatskog odsjeka tamošnjeg učiteljšća”,a u nastavku “uprava novog zavoda bit će povjerena g. Frankoviću”.
   
Od 1906. do 1909. godine, selio se razred po razred iz Kopra u Kastav, a među učiteljima istaknuto mjesto imali su Vladimir Nazor i Fran Franković.
   
Izgradnja nove zgrade u kojoj je smještena i današnja Osnovna škola započela je 1912., a završena 1914. godine.
   
Od 1910. do 1918. godine ravnateljske poslove obavljao je Vladimir Nazor. Učiteljska škola je do kraja Prvog svjetskog rata bila muška, a u vrijeme talijanske okupacije 1919. i 1920. godine u školu su se upisivale i učenice.

U tom vremenu maturiralo je 126 učitelja koji su se većinom zapošljavali u hrvatskim pučkim školama u Istri. Rad u školi s prekidima je trajao do 1936.g.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, ponovno je otvorena Učiteljska škola. Zbog loših uvjeta, nedostatka prostora i učiteljskog kadra, škola je prestala djelovati 1947. godine kada se otvara istoimena  škola u Rijeci.

Ova jedinstvena kamena zgrada ponovno je adaptirana za učenike i nastavnike koji su započeli rad u Kastvu 9. rujna 1983. godine.
U posljednjih 60 godina, na mjestu ravnatelja izmjenjivali su se Vojmir Jelušić (1948.-1974.), Stanko Spinčić (1974.-1981.), Vazmoslav Bačić (1981.-1994.), Jadranka Cetina (1994.- 2008) i Sandra Krpan (2008.).

Zanimljivu povijest ima i „Delavska škola“ osnovana 1885. godine, kao jedina obrtna škola na području Liburnije. Tu su se obrazovali vrsni bačvari, kotlari, stolari, klesari, kovači ... , a među velikim učiteljima u ovoj školi bio  je i „otac kastavskih zanatlija“ Milan Brozović. Po njemu naša Osnovna škola nosi ime.


Školske zgrade na različitim lokacijama nijemi su
svjedoci  nekih davnih učenika i njihovih učitelja.
Tragovi prošlosti su tragovi borbe
hrvatskog jezika i
nadahnutog rada
plemenitih učitelja.


                Željka Čačić, prof.