You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content. Place your alternate content here and users without the Flash plugin or with Javascript turned off will see this. Content here allows you to leave out noscript tags.

 Akcija prikupljanja elektri─Źnog i elektroni─Źkog otpada
EE - otpad

U petak, 25. 04. naša ─çe škola sudjelovati u projektu „Zelena ─Źistka – jedan dan za ─Źist okoliš.“
U dvorištu škole odr┼żat ─çemo prvu akciju sakupljanja EE - otpada. Taj otpad ─Źine svi neispravni ure─Ĺaji koji za svoj pravilan rad koriste elektri─Źnu energiju. Npr. dijelovi ra─Źunala, televizije, hladnjaci, mikrovalne pe─çnice i sl. Akcija ─çe se odvijati od 8.00h do 17.00h. Potaknite svoje roditelje, bake, djedove i susjede da se priklju─Źe akciji te da na taj na─Źin zaštitimo naše zdravlje i okoliš u kojem ┼żivimo.


Obavijest


U subotu, 26.4.2014. odr┼żat ─çe se razmjena igra─Źaka i slikovnica pod Lo┼żom u vremenu od 10.00 do 11.30 sati. Akcija se odvija pod motom donesi pet i uzmi pet, ostatak igra─Źaka darovat ─çe se domovima za nezbrinutu djecu.


Natjecanja

 Ivan Sin─Źi─ç, u─Źenik 8.b razreda, osvojio je  1. mjesto na Dr┼żavnom natjecanju iz matematike odr┼żanom u Šibeniku od 2. 4. do 4. 4. 2014. godine.

Issa Karuza, u─Źenica 4.c razreda osvojila je 1. mjesto na Dr┼żavnom natjecanju u plesu odr┼żanom u Osijeku.

                                                          ─îESTITAMO!


Ministar ┼Żeljko Jovanovi─ç u posjetu našoj školi povodom Dana darovitih

       Povodom Dana darovitih našu je školu 21. o┼żujka posjetio ministar obrazovanja znanosti i sporta ┼Żeljko Jovanovi─ç sa svojim suradnicima. Do─Źekali smo ga zajedno sa školama partnericama, OŠ „Dolac“, OŠ „Andrija Mohorovi─Źi─ç“ i OŠ „Ve┼żica“ koje su nam došle u posjet i pokazale uspjehe svojih darovitih i talentiranih u─Źenika. OŠ „Dolac“ se predstavila lutkarskom predstavom Krokodil ispod mog kreveta, a OŠ „Andrija Mohorovi─Źi─ç“ i OŠ „Ve┼żica“ pokazale su kako se uspješno debatira na temu: Treba li uvesti prijemne ispite pri upisima u srednje škole?
        Ni mi nismo ostali bez svojih primjeraka darovitih, talentiranih i uspješnih pa smo ministru pokazali kako pjeva Antonela Doko. Talentirani voditelji: Lucija Hadrovi─ç-Paviši─ç i Nikola Grus predstavili su mu najuspješnije sportaše i sportašice u 2013./14. godini (Erika ┼Żiki─ç, Natali Badjuk, Tea Ostoji─ç, Antonija Pliši─ç, Antonela Doko, Leona Leko i Jelena Hauser), predstavnice na dr┼żavnoj smotri Lidrano (Dorotea ─îu─Źak i Jelena Hauser), u─Źenike koji su postigli izvrsne rezultate na ┼żupanijskim natjecanjima iz njema─Źkog i engleskog jezika, biologije i matematike (Stella Dumen─Źi─ç, Ani Šešet, Ivan Sin─Źi─ç i Veronika Vozila) te dobitnike 3. nagrade za projekt Dislajkaj mr┼żnju (Matea Pliši─ç, Danijela Abram, Dario ─îapkanov, Reni Liveri─ç, Tino Trkulja, Antonela Doko, Sara Hušidi─ç, Leona Leko, Gea Lukši─ç, Nikola Grus i David Petrovi─ç).
         Ministru smo tako─Ĺer pokazali da je našoj školi va┼żno da budemo i dobri i odgovorni ljudi koji ─çe pridonositi lokalnoj zajednici i sudjelovati u njezinom razvoju pa su mu u─Źenici Tino Trkulja i Veronika Vozila ukratko prikazali najuspješnije projekte s podru─Źja Gra─Ĺanskog odgoja i 2 IPA projekta kojima smo se u posljednje vrijeme bavili zajedno s našim u─Źiteljima, a to su: 7 kn za sigurnu igru, Poruka u boci, Pokreni promjenu i Nasilje ostavlja tragove. Pohvalili smo se i odlaskom u Bruxelles u posjet europarlamentarcima zajedno s OŠ „Dolac“.
         Ministar je na kraju sa svojim suradnicima „zavirio“ i u neke u─Źionice i nadamo se, uvjerio se da je naša škola škola vrijednih, kreativnih, zadovoljnih i uspješnih u─Źenika i u─Źitelja.


„Oglasnom plo─Źom“ dislajkamo mr┼żnju na internetu

          Naslanjaju─çi se na me─Ĺunarodni projekt Dislajkam mr┼żnju koji u našoj zemlji provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih, Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI organizirao je i proveo u sklopu projekta Neka se dobri glasovi ─Źuju, online natje─Źaj za foto i kratke video uratke. Natje─Źaj je bio otvoren cijelu velja─Źu, a pristigli su radovi iz Rijeke, Rovinja, Koprivnice, I─Źi─ça, Kastva i Raba. Sve prijavljene radove bilo je potrebno prijaviti objavljivanjem na Facebook, Instagram, Twitter profil ili Youtube kanal.
            U njihovoj je izradi sudjelovalo preko 300 mladih, a ocjenjiva─Źki je ┼żiri, koji su ─Źinili renomirani i iskusni stru─Źnjaci te mladi kreativci, temeljio svoju procjenu kako na inovativnosti i kreativnosti, tako i na anga┼żiranosti poruke koju uradak šalje.
Veoma smo radosni i ponosni što je u kategoriji video uratka u trajanju do 1 minute naša ekipa s Gra─Ĺanskog odgoja: Matea, Leona, Gea, Daniela, Antonela, Tino, Nikola, David, uz pomo─ç Renija i Darija, socijalne pedagoginje Nane Guli─ç, Dubravke Urode i naših u─Źitelja koji su na zaslone svojih ra─Źunala postavili poruku i logo Dislajkam mr┼żnju, osvojili 3. mjesto! Video se zove Oglasna plo─Źa, a njegova je ideja da na zaslonima svojih ra─Źunala i mobitela te na profilima svojih društvenih mre┼ża imamo besplatni oglasni prostor koji se mo┼że iskoristiti na op─çe dobro, postavljanjem pozitivnih poruka poput ove kojoj je cilj promicati nenasilje na internetu.
            Osim samog videa (koji je skupio, i još uvijek skuplja, najviše lajkova na Youtube kanalu), o našem na─Źinu sudjelovanja u projektu i natje─Źaju UMKI-ja smo razgovarali za HTV u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te predstavili ministru ┼Żeljku Jovanovi─çu i drugim uzvanicima koji su na Danu darovitih u─Źenika, 21. o┼żujka, bili gosti u našoj školi.

Video mo┼żete pogledati (i lajkati) i vi!
https://www.youtube.com/watch?v=0NruqpvfuCg&feature=youtu.be


Eko obavijest

U školskoj 2013./2014. godini odr┼żat ─çe se 1. akcija sakupljanja otpadnog jestivog ulja. U─Źenici ─çe biti obaviješteni o organizaciji akcije.


Rezultati akcije sakupljanja starog papira odr┼żane 26.2. i 27.2. 2014.


U velja─Źi je odr┼żana druga akcija prikupljanja otpada u ovoj školskoj godini. Prikupljao se stari papir, istrošene baterije, PVC vre─çice i PVC ─Źepovi. U─Źenici naše škole, zajedno s roditeljima i sumještanima, pokazali su odgovornost i brigu za okoliš te i ovaj put prikupili znatnu koli─Źinu starog papira. Prema podacima d.d. „Metis“ u odr┼żanoj akciji prikupljeno je 21 830 kg starog papira.
Sljede─ça akcija prikupljanja otpada odr┼żat ─çe se zadnji tjedan u svibnju.


Nagra─Ĺeni razredi:

Svi u─Źenici su donijeli stari papir:

1. 2. A 1618 kg
2. 3. C 1430 kg
3. 8. A 1318 kg
4. 3. D 883 kg
5. 3. A 777 kg
6. 2. B 505 kg

Nagra─Ĺeni u─Źenici:

Fran Škrobonja

 2.a

417  kg

Dino Butorovi─ç

 7.a

364  kg

Lorena Toli─ç

 6.c

268  kg

David Stojanovi─ç

 2.d

268  kg

Katja Baki─ç

 4.d

267  kg

Dino Jakupovi─ç

 8.c

265  kg

Panagiotis Fotinos

 6.b

262  kg

Vanna Grozdanoski

 8.a

261  kg

Meli Grozdanoski

 2.c

250  kg

Vanja Risti─ç

 8.a

247  kg

Ena Spasi─ç

 7.d

243  kg

Iva Matoš

 4.a

241  kg

Mateo Davidovi─ç

 3.b

240  kg

Ivano Ba─Źi─ç

 1.a

239  kg

Denis Butina                      

 3.c               

236  kg

Lucijan Koloni─ç

 4.c

230  kg

Patrik Ti─Źak

 1.b

226  kg

Ana Šimeti─ç

 2.a

222  kg

Veronika Vozila

 8.b

219  kg

Vanessa Turak

 8.a

219  kg

Nika Grguri─ç

 4.d

216  kg

Antonio Trubi─ç

 3.c

215  kg

Marin Grguri─ç

 2.d

213  kg

Antonio Radobuljac

 4.c

211  kg

Isabel Ali─ç Wertheim

 3.c

209  kg

Luka Bla┼żekovi─ç

 5.a

206  kg

Sara Majeti─ç

 7.b

205  kg

Frano Uljar

 3.b

203  kg

Klara Pavlovi─ç

 5.a

200  kg

Lucija Hadrovi─ç Paviši─ç

 8.a             

200  kg
Raspored utvr─Ĺivanja psihofizi─Źkog stanja djece za upis u I. razred u školskoj 2014./2015. godini


Sukladno ─Źlanku 5. stavku 4. Pravilnika o postupku utvr─Ĺivanja psihofizi─Źkog stanja djeteta (N.N. br.55/11), stru─Źno povjerenstvo odredilo je slijede─çi raspored utvr─Ĺivanja psihofizi─Źkog stanja djece:

1. Pregled u školi odr┼żava se u periodu od 7.04.2014. do 22.04.2014. godine.
2. Pregled u Školskom dispanzeru, (Centar za javno zdravstvo Matulji), Cesta dalmatinskih brigada 30B (tel: 554-124) kod školske lije─Źnice dr. Aleksandre Barbari─ç u periodu od 5.05.2014. do 29.05.2014. godine.
Pregledi ─çe se odvijati prema utvr─Ĺenom vremenskom rasporedu kojeg su roditelji dobili na prijavama.

Dokumentaciju potrebnu za upis roditelji su predali na prijavama.Originalne, posebne, kreativne, naj naj omotnice za 2014. godinu:

1.Enea Cetina, 3.c
2.Ena Deli─ç, 2.a
3.Matea Sveri─ç, 6.b
4.Anja ─ćikovi─ç, 3.c
5.Erika ┼Żiki─ç, 6.a
6.Ana Šimeti─ç, 2.a
7.Erin Sušanj, 3.c
8.Elena Boj─Źi─ç, 2.a

 

Pre┼żivjeli zato─Źenici logora

     Povodom obilje┼żavanja Dana sje─çanja na ┼żrtve Holokausta u OŠ „Milan Brozovi─ç“ Kastav 28.sije─Źnja 2014.godine odr┼żano je predavanje za u─Źenike osmih razreda. Gost-predava─Ź Oleg Mandi─ç je kao jedanaestogodišnji dje─Źak pre┼żivio strahote koncentracijskog logora Auschwitz te kao posljednji pre┼żivjeli zato─Źenik izašao iz logora 27.1.1945.godine. Svoje teške trenutke podijelio je sa svima nama. U─Źenicima je prikazao dokumentarni film, a potom je uslijedio razgovor s njima.

Slijedi tekst u─Źenice Tare Pirija, tj. njezin emotivni prikaz odslušanog predavanja.

                                                                Oleg Mandi─ç

        28.sije─Źnja 2014. godine našu Školu posjetio je Oleg Mandi─ç, ─Źovjek koji je uz svoju mamu i babušku posljednji ┼żiv izašao iz Auschwitza. Gospodin nam se predstavio, a zatim je krenuo film o njegovom djetinjstvu. Oleg Mandi─ç se rodio 1933. godine. Kao dje─Źak ┼żivio je na Volosku sa svojom mamom, babuškom, djedom, ocem i ujakom. Olegov otac i djed otišli su u partizane dok je on ostao kod ku─çe sa svojom majkom i babuškom. Obitelj Mandi─ç bila je izlo┼żena opasnosti, no oni su se nadali da ─çe to sve pro─çi. Ono najgore dogodilo se u svibnju 1944. kada je Oleg bio jedanaestogodisnji dje─Źak. U ku─çu su im upali naoru┼żani Nijemci , pokupili ih te odveli u rije─Źki zatvor. Nakon nekoliko dana, zajedno s majkom i babuškom, odvezen je u Trst u zatvor Coroneo gde su proveli idu─ça dva mjeseca. Tamo su ih ispitivali o Olegovom djedu i ocu, no oni su tvrdili kako ništa ne znaju. Nakon duga dva mjeseca došli su po njih i rekli im da idu na put. Na ┼żeljezni─Źkoj pruzi stajalo je oko petnaestak vagona u koje su ih ugurali te je vlak krenuo. Iz Trsta je krenulo oko šezdesetak ljudi u vagonima. Na podu je bilo ponešto slame, a oko njih je bio potpuni mrak. Na vagonu bio je samo jedan mali otvor kroz koji je pogled bio minimalan . Nitko nije znao kamo ih vode. Jednom su ih bombardirali iz aviona. Bili su svjesni da ako ih pogode da im više nema spasa. Jedan ─Źovjek uspio je pro─Źitati da na vagonu piše Auschwitz. Tada su znali da ih vode do tada njima nepoznatog mjesta. Nitko nije znao što ih ─Źeka i što se krije iza tog imena. Auschwitz je jedan od najozloglašenijih logora na svijetu u kojem se ubijalo danju i no─çu. Vlak je tre─çeg dana putovanja kona─Źno stao te su zarobljenici iskrcani na betonsku cestu. Oko njih sve je bilo ogra─Ĺeno elektri─Źnom ┼żicom i visokim stupovima s kojih su virili naoru┼żani ljudi. Tada je uslijedilo razvrstavanje. Muškarci na jednu, a ┼żene na drugu stranu. Olegu se posre─çilo pa je uspio ostati s majkom i babuškom. Oduzeli su im svu odje─çu i poslali ih u redove. Kada je Oleg došao na red, na lijevu podlakticu istetoviran mu je crveni naopaki trokut te broj 189488. Spavali su u malim prostorijama s trinaestero drugih ljudi, ustajanje je bilo u 5 ujutro, a zatim su sijedili govori koji su trajali oko 2 sata. Ako na govorima nije bio to─Źan broj ljudi, govori su se produ┼żili. Za jesti su dobili kruh te nekakvu sivu smjesu u koju su mo─Źili kruh. Sve u svemu nedovoljno da se postane bar upola sit. Mnoga su djeca, ┼żene i muškarci svakoga dana umirali od gladi. Neki bi po─Źinili samoubojstva odlaze─çi na elektri─Źnu ┼żicu. Oleg je imao sre─çe u logoru. Kada su se slagali u redove on je bio 4 red, a 5 je bio smaknut. Nekoliko mjeseci poslije odvojen je od majke i babuške te je poslan u odjel blizanaca zlogasnog doktora Mengela. Na blizancima su vršili razne pokuse te su oni svakim danom umirali. Mnoge ljude gušili bi u plinskim komorama, a mrtva tijela slagali u redove i spaljivali. Oleg je bio vrlo tu┼żan što su ga odvojili od majke i babuške. Mama i on slali su si pisma, no papira je bilo vrlo malo. Jednom mu je majka poslala glavicu ─Źešnjaka koji je, zbog vitamina koje sadr┼żi, vrijedio ─Źak 14 šnita kruha. U odjelu je upoznao dje─Źaka Tolju koji je bio vrlo bolestan. Oleg je rekao da se ne sje─ça od ─Źega je bolovao, ali da je imao vrlo visoku temperaturu te da se je jako tresao. Jedno jutro Tolja se prestao tresti, Oleg je mislio da je ozdravio. Sišavši s kreveta shvatio je da je njegov mali prijatelj zauvijek napustio svijet. Jedina zabava bila mu je knjiga koju je pro─Źitao ─Źak 3 puta . Oleg nam je prepri─Źao kako je jedna Ciganka pokušala pobje─çi iz logora, no vojnici su je uhvatili i pretukli do smrti. Svaki dan ubijeno je oko 16000 ljudi od kojih je bilo i jako puno djece. Jednog dana Oleg se slu─Źajno na govorima ponovno susreo s majkom i babuškom. Nakon mjesec dana po njega, njegovu majku i babušku došli su Rusi, zapovjednik im je predao otpusno pismo u kojem je pisalo da su oslobo─Ĺeni iz logora. Prešavši vrata logora on, njegova majka i babuška bili su posljednji ljudi koji su izašli ┼żivi iz Auschwitza. Nakon 5 godina obitelj se ponovno sastala. Oleg je dobio sestru Milicu. I babuška je još dugo ┼żivjela , a Oleg ju je stalno posje─çivao. 1969. godine Oleg se po prvi puta vratio u Auschwitz, no mame i babuške više nije bilo. Te godine ugledao je sebe,mamu i babušku na videu koji se prikazivao turistima. Došao je do ljudi koji su radili tamo te je rekao da je to on . Saznao je da su ga tra┼żili mnogo godina i da im je vrlo drago što je došao. Nakon toga Oleg se još nekoliko puta vratio u Aucshwitz- mjesto na kojem je i on zamalo izgubio ┼żivot. Danas, kao 80-godišnji starac, sje─ça se svakog detalja koji mu se dogodio u logoru. Prisje─çaju─çi se dana provedenih u Auschwitzu uvijek pušta suzu. Baš mi je drago što je posjetio Školu. Bilo mi je zanimljivo slušati njegovu pri─Źu o u┼żasu koji je obilje┼żio 40-te. Moja je prabaka tako─Ĺer kao mlada djevojka odvedena u logor u Austriji. Bila je u redu za strijeljanje, no iza nje bio je njezin poznanik iz Matulja. On je poznavao strijelca te su njih dvoje i još par ljudi pošte─Ĺeni ,a ostali su, na ┼żalost, ubijeni. Nakon toga pješice su se vratili iz Austrije u Hrvatsku kroz šumu. U tome logoru u Austriji me─Ĺu ljudima koji su bili u tome logoru stoji i njeno ime- MARIJA KLARIC.

                                                                                                           Tara Pirija, 8.a


Humanitarna akcija „ Mladi protiv gladi“

Škola je i ove godine sudjelovala u akciji „Mladi protiv gladi“! Ova inicijativa franjeva─Źke mlade┼żi odr┼żava se ─Źetvrtu godinu za redom, a sva prikupljena sredstva idu u socijalnu samoposlugu za obitelji lošeg imovinskog statusa. Ponovo su se u─Źenici Škole nesebi─Źno odazvali, te su donirali mnogo prehrambenih, higijenskih proizvoda i školskog pribora. Akcija se odr┼żala 5. studenog 2013. godine u predvorju Škole.


Akcija sakupljanja starog papira

Krajem listopada odr┼żana je 1. akcija prikupljanja starog papira u ovoj školskoj godini. U─Źenici, roditelji i sugra─Ĺani su se odazvali u velikom broju. Time su pokazali ekološku osvještenost, brigu o okolišu i trud oko razdvajanja otpada. Prema podacima tvrtke „Metis“ prikupljeno je: 30 390kg starog papira, 40 kg ─Źepova i 50 kg PVC vre─çica. Sljede─ça akcija je zadnji tjedan u velja─Źi.


Projekt "Zdrav za 5"

U petak, 18. listopada, Školu su posjetili predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PG┼Ż-a. Oni su, u─Źenicima osmih razreda, odr┼żali radionice u trajanju od jednog školskog sata na temu "Ovisnost i zlouporaba alkohola".
 

Milijun djece moli zajedno“

Ove smo godine u našoj školi odlu─Źili objediniti Dan zahvalnosti za plodove zemlje i krš─çansku inicijativu „Milijun djece moli zajdeno“. Tako smo se 18. listopada 2013. u devet sati okupili u predvorju škole. Sve─Źanosti su nazo─Źili u─Źenici, u─Źitelji, ravnateljica i ┼żupnik koji je poslije prigodnog programa i blagoslova, predvodio molitvu za „Mir i jedinstvo“. Na taj na─Źin smo Bogu zahvalili za sve plodove u kojima u┼żivamo tijekom ─Źitave godine i molitvom se obratili za mir u svakoj našoj obitelji i ─Źitavom svijetu. Ovaj doga─Ĺaj su osmislile i organizirale vjerou─Źiteljice i voditeljica Društva naša djeca, u─Źiteljica Anita Pregelj. U programu su sudjelovali u─Źenici sa recitacijama i glazbenim nastupom.

                                                                   Vjerou─Źiteljice

 

Nitko gladan, nitko bez doma i nitko bez podrške“  

Na poziv uto─Źišta za besku─çnike „Ru┼że Sv. Franje“ s kojim je naša škola zapo─Źela suradnju prošle godine kroz projekt Dobri duh iz boce, Tim za gra─Ĺanski odgoj i demokraciju i u─Źenici, polaznici izborne nastave Gra─Ĺanskog odgoja, obilje┼żili su 10.listopada, Svjetski dan besku─çnika.

Pod geslom „Nitko gladan, nitko bez doma i nitko bez podrške“ skup koji je pet do podne zapo─Źeo na rije─Źkom Korzu imao je za cilj podsjetiti da broj besku─çnika u svijetu, ali i u Hrvatskoj raste.

Naši su u─Źenici bili pravi glasnogovornici besku─çnika jer su, uz voditeljicu uto─Źišta i lokalne politi─Źare, bili u središtu pozornosti brojnih TV i radio ekipa koje su pratile ovo doga─Ĺanje. I imali su što re─çi, o polo┼żaju besku─çnika, o njihovoj ┼żelji za poslom koji bi im omogu─çio egzistenciju i krov nad glavom, o na─Źinu na koji ih brojni ljudi do┼żivljavaju, o predrasudama i borbi s njima.

Empatija i senzibilizacija javnosti za njihove poteško─çe ono su što besku─çnicima treba jednako kao i kruh. Naši su im u─Źenici pru┼żili upravo takvu potporu, u ─Źemu ih nije omelo ─Źak ni veliko nevrijeme koje se, baš u podne stišalo – kao da i ono daje podršku ovom okupljanju volontera, aktivista, humanista me─Ĺu kojima smo bili i mi.

Na slici: naša soc. pedagoginja Nana, Leon, Robert, Martin, Bartol, Sara, Nikola i prof. Uroda. Fotke je snimio naš novi u─Źenik Bartol.


Zdravstveno-edukativni program Crvenog kri┼ża

Gradsko društvo Crvenog kri┼ża je povodom Svjetskog dana prve pomo─çi organizirao zdravstveno-edukativni program za u─Źenike naše Škole koji se odr┼żao u petak 13. rujna.
Organizirale su se radionice za u─Źenike 1.,4.,5. i 7. razreda koje su zapo─Źele s radom u 10 sati i trajale do 12.30.
Radionice su se odr┼żale u dvorištu škole i u školskoj knji┼żnici. Voditelji su bili educirani ─Źlanovi mlade┼żi Crvenog kri┼ża.Teme radionica bile su zanimljive i u─Źenici su aktivno i rado sudjelovali.

Teme radionica:

1. razredi: "Osobna higjena"
4. razredi: "Realisti─Źni prikaz ozljeda"
5. razredi: "Prevencija trgovanja ljudima"
7. razredi: "Demonstracija lai─Źkog pru┼żanja prve pomo─çi - reanimacija"

Ove godine su uz ─Źlanove mladih Crvenog kri┼ża Rijeka na radionicama prisustvovali i maldi Crvenog kri┼ża iz Krakowa te je za njih nakon završetka programa bio organiziran i obilazak grada Kastva.
 


Popis ud┼żbenika za školsku godinu 2013./2014.

Na temelju Zakona o ud┼żbenicima za osnovnu i srednju školu (NN br.27/10.) Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo je kona─Źnu listu odabranih ud┼żbenika i pripadaju─çih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stru─Źnih aktiva u─Źitelja naše škole.
Popis ud┼żbenika i dopunskih nastavnih sredstava, po razredima, koji ─çe se koristiti u školskoj 2013./2014. godini mo┼żete vidjeti na dnu ove stranice.


Zašto u našu Školu dolaze tako va┼żni ljudi?

Nakon posjete ministra znanosti, obrazovanja i športa prilikom uvo─Ĺenja zdravstvenog odgoja u škole u posjet nam je stigao i profesor doktor znanosti Taisir Subhi Yamin.

Tko je Taisir Subhi Yamin?

Predsjednik Svjetske organizacije za darovitu i talentiranu djecu i generalni direktor Me─Ĺunarodnog centra za inovacije u obrazovanju.

(World Council for Gifted and Talented Children – WCGTC and International Centre for Innovation in Education – ICIE)

Koji je povod njegovu dolasku u našu Školu?

Naša se Škola uklju─Źila u obilje┼żavanje Dana darovitih u─Źenika i redovno se tijekom nastavne godine odr┼żavaju aktivnosti koje pogoduju razvoju dje─Źje darovitosti. Ovaj susret omogu─çili su Centar za poticanje darovitosti i Društvo roditelja darovite djece Lodur iz Rijeke.

Što je g. Yamin mogao saznati o našoj Školi?

Nakon uvodnog pozdrava ravnateljice, profesorice Sandre Krpan, gospodin Tasir Subhi Yamin imao je priliku vidjeti postignu─ça naših u─Źenika i uputiti im svoju poruku. U─Źenici sudionici programa bili su:

- naši voditelji Lucija Kadrovi─ç Paviši─ç i Nikola Grus, koji su vodili cjelokupni program;

- u─Źenik osmog razreda, Oliver Bari─ç, koji je na gitari odsvirao skladbu Tico tico, brazilskog skladatelja Zequinhe De Abreu;

- u─Źenica petog razreda, Dorotea ─îu─Źak, s izvedbom dijalektnog teksta Kako su Kastavci seli sol i sadili srdelice;

- u─Źenica sedmog razreda, Antonela Doko, koja je otpjevala svoju pjesmu Zato što, koja je nedavno snimljena kao njena prva singlica;

- Natali Badjuk i Tea Ostoji─ç, pobjednice ovogodišnjeg školskog Talent showa koje su izvele svoju pobjedni─Źku plesnu to─Źku Wild dance.

Tako─Ĺer je prezentiran rad škole u svim onim segmentima koji su osmišljeni kao poligon za u─Źeni─Źko osvještavanje i rast u kvaliteti što uklju─Źuje od ekoloških i medijacijskih do umjetni─Źkih aktivnosti.


Je li prof.dr. Yamin tako─Ĺer prepoznao darovitost kod ovih u─Źenika?

U svom obra─çanju u─Źenicima koji su izvodili program izrazio je svoje veselje što je susreo u─Źenike takvog samopouzdanja i prirodnosti u javnom nastupu te se našalio priznaju─çi da je ponekad i njemu samome teško suzbiti tremu ─Źak i kada treba javno izre─çi samo nekoliko re─Źenica. Pozdravio je nadarenost izvo─Ĺa─Źa i za┼żelio im puno sre─çe izra┼żavaju─çi vjeru u to da se spremaju za svjetsku, a ne samo hrvatsku javnost.

I zašto tako va┼żni ljudi posje─çuju našu Školu?

Sada na to pitanje mo┼żete i sami odgovoriti.

                                                      Rad u sklopu novinarske dru┼żine

 

 

 


 

Potreban pribor za u─Źenike prvog razreda
05/07/2013  doc 0.04MB
Popis ud┼żbenika za 1. razred
16/06/2010  doc 0.05MB
Popis ud┼żbenika za 2. razred
16/06/2010  doc 0.04MB
Popis ud┼żbenika za 3. razred
16/06/2010  doc 0.05MB
Popis ud┼żbenika za 4.razred
16/06/2010  doc 0.05MB
Popis ud┼żbenika za 5. razred
16/06/2010  doc 0.07MB
Popis ud┼żbenika za 6. razred
16/06/2010  doc 0.07MB
Popis ud┼żbenika za 7. razred
16/06/2010  doc 0.08MB
Popis ud┼żbenika za 8. razred
16/06/2010  doc 0.07MB